Wargaming по същество си играе с войници играчки. Игрите се играят с помощта на боядисани метални или пластмасови модели, обикновено с 6-30 мм, за представяне на участващите единици, а поставеният модел пейзаж се поставя върху плот или под, за да представи бойното поле.

Miniature wargaming наистина е комбинация от две различни хобита. От една страна това е тактическа игра, в която един играч ще се опита да надхитри опонента си чрез превъзходна стратегия. От друга страна, това е творческо хоби, уоргеймърите често прекарват много, много повече време в боядисване на своите единици, отколкото да играят игри с тях.

Основна атракция на този тип игри е голямата степен на свобода, открита в миниатюрните военни игри в сравнение с традиционните настолни игри или компютърни игри. Външният вид на единиците и терена, за който се бият, не се диктуват от дизайнер на играта, а от самите играчи.

Как работи?

Има много различни набори от миниатюрни правила за Wargaming. Има правила за всички периоди, вариращи от зората на цивилизацията до наши дни, както и за научна фантастика и фентъзи настройки. Трите най-популярни правила в момента са Warhammer 40K (научна фантастична игра, произведена от Games Workshop), Warhammer Fantasy Battle (фантастична игра, произведена от Games Workshop) и Flame of War (историческа игра от Втората световна война, произведена от Battlefront).

Миниатюрните военни игри обикновено са базирани на поход като шах, като всеки играч се редува да се движи и атакува със своите единици. Различните модели (войници) ще имат различни способности в зависимост от единицата, която представляват. Те се движат с различна скорост, имат различни бойни способности и имат различни силни и слаби страни. Целта е да използвате силните страни на вашите единици срещу слабите страни на единиците на противника. Вашият опонент, разбира се, ще се опита да направи същото с вас!

Едно от основните предизвикателства, пред които са изправени дизайнерите на wargames, е да гарантират, че игрите са балансирани; че един играч няма несправедливо предимство пред своя противник. За да се гарантира, че противоположните армии са равномерни, обичайно е всеки тип единица или част от оборудването да има стойност на точки в рамките на набор от правила. След това общият брой точки, които могат да бъдат „похарчени“ за войски, се определя преди началото на играта.

Какво ми трябва, за да играя миниатюрна военна игра?

Правилата и геймплеят на миниатюрните военни игри варират значително от игрална система до игрова система. Те обаче са склонни винаги да имат няколко общи неща; от една страна, подобно оборудване обикновено е необходимо за игра на миниатюрна военна игра. Първо, разбира се, има самите миниатюри и набор от правила, с които можете да ги използвате, които вече засегнахме. В допълнение към тази миниатюрна бойна игра също се нуждаят от игрална повърхност, терен, зарове и ролетка (или друго измервателно устройство).

Миниатюрите: Моделите, използвани в тези игри, се предлагат в три основни размера или мащаби, това са 25 мм, 15 мм и 6 мм. Размерът се отнася за приблизителната височина на средния (човешки – в случай на научна фантастика и фентъзи игри) модел.

Повърхността за игра: Миниатюрните военни игри обикновено се играят на плот, обикновено 6′ x 4′ (180cm x 120cm), понякога по-големи, много големи игри могат да се играят на пода (просто гледайте къде поставяте краката си).

Терен: Моделният терен се поставя на масата. Гори, пътища, сгради, хълмове, реки и т.н. влияят върху това как миниатюрите се движат и бият. В зависимост от терена, на който се намира миниатюрата в момента, тя може да забави движението, да увеличи способността за защита, да намали способността за атака и т.н. Теренът може също да блокира движението на миниатюри над плота на масата или може да спре единиците, които стрелят един срещу друг ( ако приемем, че са въоръжени с ракетни оръжия).

Зарове: Заровете са необходими, тъй като всички миниатюрни военни игри разчитат в по-голяма или по-малка степен на случайността. Хвърлянето на зарове се прави, за да се реши резултатът от повечето бойни действия и понякога дори да се определи поведението на войските. Използването на зарове и въвеждането на елемент на случайност прави играта малко по-малко предвидима и принуждава играча да планира нещата, които не вървят според очакванията.

Рулетка: Важно е да можете да измервате разстояния в миниатюрни военни игри. Разстоянията трябва да бъдат измерени, за да се определи колко далеч могат да се движат моделите и, ако имат ракетни оръжия като пушки или лъкове и стрели, колко далеч могат да стрелят и така нататък. Разстоянията, които миниатюрите могат да се движат и стрелят, се диктува от мащаба на играта, която се играе, 6 мм игра обикновено има по-къси разстояния за движение и стрелба от игра с 25 мм.

Но, греш…. Защо?

Но защо да се занимавам с всичко това? Е, защото е забавно. Миниатюрните варгейминг са разнообразно хоби с елементи, които се харесват на широк кръг от хора. Има такива, които прекарват по-голямата част от времето си в рисуване или изграждане на модели, след това има други, които просто обичат да играят игри, повечето уоргеймъри се радват по малко и от двете. Това е хоби, на което можете да се насладите сами, като моделирате, или с други, самите игри.

Въпреки това вероятно най-доброто нещо в миниатюрните варгейминг е, че дава възможност на играчите да се съберат с хора, с които споделят общи интереси, и да се забавляват.