Настолна игра

Влизането в настолни игри като начинаещ може да бъде предизвикателство. От познаването на най-добрите настолни игри, определянето на това какво да купите първо и намирането на други, които се интересуват да ги играят с вас, до разбирането на разговора, когато се срещнете с тези връстници, има всякакви потенциални бариери дори за най-приятелските забавления.

Настолните игри, като едно от най-старите хобита на човечеството, могат да бъдат една от най-приветливите дейности наоколо. Можете да започнете навсякъде и с когото и да било – можете да научите как да играете D&D в магазин за настолни игри или кафене, да извадите парти игра на дъска в кръчмата, да научите как да играете Magic: The Gathering с утвърден клуб или просто да се насладите да играете около кухненската маса с приятели или дори изцяло сами, благодарение на нарастващия брой самостоятелни игри.

Но подобно на всичко, за което много хора отделят много време, около настолните игри е изграден цял специализиран език, не на последно място от който са различните жанрове, в които се групират настолните игри. Какво е deckbuilder в сравнение с играта за изграждане на палуба? Какво прави играта с живи карти различна от играта с карти за търговия и същата ли е като играта с разширяема колода? Какво всъщност правите в настолна игра за настаняване на работник?

Не се страхувайте; за да помогне на онези от вас, които все още не са имали подходящ шанс да научат своето превъртане и писане от вашите превъртания и движения, Dicebreaker е събрал следното ръководство за начинаещи за различните видове видове настолни игри и какво означават те .

Имайте предвид, че много от тези видове настолни игри не са изчерпателни или изключителни и много настолни игри ще попаднат в повече от една от тези категории – или може да са нещо съвсем друго. Следните термини за настолни игри обаче представляват най-често срещаните видове игри на масата, така че те са добро място да започнете следващия път, когато се чудите дали нещо наистина е Евроигра или просто има фермер на корицата .

Видове настолни игри

Резюме

Настолните игри без никаква тема или каква тема се предлага, е толкова откъсната от действителното преживяване на играта, че може и да не е там. Черновите и Go са най-чистите примери за резюмета, докато шахът – с набор от именувани фигури и внушение за историческа война – е относително тематичен според стандартите на категорията.

Примери: Чернови, шах, Go, Tak, Shobu, Hive, Santorini, Azul и неговите продължения.

Зонален контрол

Настолни игри с някаква форма на карта или дъска, определящи пространство, в което играчите се състезават, за да доминират, обикновено чрез добавяне на собствени фигури към региони или области или премахване на фигури на противника. Понякога контролът може да дойде чрез отказване на достъп до зони, вместо да ги вземете сами – може да се твърди, че Scrabble е пример за жанра!

Примери: Малък свят, Риск, Нантинг Наринг, Кръвен бяс

Кампания / наследство

Игрите на борда на кампанията се определят от отделни пиеси след поредица от свързани сценарии, където действията и резултатите от един сценарий обикновено ще повлияят на следващия. Наследените настолни игри са специфичен тип кампании, при които вашият избор и действия ви карат да правите постоянни (често физически) промени в играта и нейните компоненти, като например поставяне на стикери върху дъската или разкъсване на карти, често предоставящи еднократно опит.

Примери: Gloomhaven, Pandemic Legacy, Charterstone, Betrayal Legacy.

Deckbuilder

Всеки играч започва със собствена идентична колода от карти, но я променя по време на игра, като към колодата се добавят по-мощни карти и се премахват по-малко мощни. Декбилдърите понякога се свързват с игрите за изграждане на колоди, като игри за търговия с карти, с тази разлика, че при декстроителите актът на създаване и персонализиране на колода ви е част от основното игрово изживяване, вместо нещо, което обикновено се случва далеч от масата между играта.

Примери: Dominion, Star Realms, Undaunted: Normandy, Harry Potter: Hogwarts Battle.